woensdag 30 oktober 2013

De tijden veranderen...

Hola Bélgica,

Voelen jullie het ook: de tijden veranderen! Niet enkel het uur is veranderd in België, ook het weer begint te veranderen. Ik hoor en lees vaak dingen over herfstweer dat nu echt wel begint bij jullie en hier begint het af en toe wat warmer te worden. Het is nog niet het einde van deze blog, maar wist je dat ze kerstmis hier vieren in volle zomer? Hoewel er toch heel wat winterse taferelen bij betrokken worden: warme chocolademelk, kerstbomen met sneeuwversieringen en natuurlijk kerstmannen in hun winterse pak. In de supermarkten lijkt het nu al wel kerstmis te zijn (en het is nog maar oktober!). Toch een vreemde gedachte, nee, kerstmis in de zon?

Ik begin het aan veel dingen te merken dat de tijden veranderen:


Allereerst is het morgen Halloween, wat ik thuis normaal altijd als hevige fan vier. Ik kan me jaren herinneren dat we door de straten ronddwaalden, op zoek naar snoep, ik kan me jaren herinneren waarin we mee met een halloweentocht gingen en dat dan toch vaak heel flauw vonden en dus kan ik me ook jaren herinneren waarin we zelf halloweentochten organiseerden. Dit jaar zal het anders zijn… Geen halloweentochten hier, maar wel halloweenfeestjes, waar het blijkbaar de bedoeling is dat de meisjes als hoer verkleed gaan en de jongens als eender wat. Voorlopig weet ik nog niet zo goed wat we gaan doen, langs de ene kant wil ik wel eens zien hoe zo’n halloweenparty er hier aan toegaat, want naart schijnt is dat hier hét feest van het jaar, leuker dan nieuwjaar ofzo… Maar langs de andere kant heb ik wel zin in een rustig avondje thuiszitten en hier een scary-movie-night te organiseren met popcorn en slijmerige, bloederige cocktails… Om al wat in de sfeer te komen, hebben we een pompoen uitgekerfd en heb ik halloween-cakepops gemaakt. Hoewel ik toch vind dat Halloween meer sfeer heeft wanneer het koud en donker is!










Halloween… niet het enige dat me doet beseffen dat de tijden veranderen: nog maar goed 4 weken werken en de stage zit er al op. Vrijdag hebben we verlof (1 november is net zoals bij jullie hier ook een feestdag) en de week erop hebben we ook vakantie. Meer dan waarschijnlijk gaan we dan een beetje reizen, op mijn lijstje staat nog: Islas Ballestas (eilanden waar je heel wat wilde zeeleeuwen, pinguïns en andere soorten dieren in het wild kan spotten) en Trujillo (waar enkele ruïnes naart schijnt wel de moeite zijn) en surfen (wat ik al heel lang heel erg graag eens wil doen!). We hebben dus 10 dagen vrij en daarna is het nog maar 3 weekjes werken en dan zit het er al op.
Zoals ik al tegen enkelen heb verteld: ik kijk er naar uit met een dubbel gevoel. Langs de ene kant wou ik dat het al zo ver was, want op 30 november zal ik eindelijk mijn allerliefste mamaatje terugzien en ik kan niet wachten om haar op te halen van de luchthaven. Langs de andere kant zal datzelfde moment betekenen dat de stage er volledig opzit en mijn avontuur in Peru ook bijna op zijn einde loopt. Ik zal dan afscheid moeten nemen van een paar geweldige mensen en 3 weekjes later zal ik afscheid moeten nemen van een geweldig mooi en fascinerend land en ook van mijn medestagaires (waarvan ik ondertussen wel vind dat we een toffe bende zijn geworden, we kunnen bij elkaar terecht voor een lach en een traan en een schreeuw van frustratie)... Het dubbele gevoel begint dus nu al te spelen, ook al zit ik hier nog anderhalve maand, maarja het is nog máár anderhalve maand!

We zijn vorig weekend naar de zoo geweest, maar dat zal voor volgende keer zijn, want ik moet binnen 5 minuutjes vertrekken naar de unief! Wel kan ik al zeggen dat ik had verwacht dat de zoo hier zowat hetzelfde zou zijn als bij ons, maar dat ik toch enkele keren verschoten ben van de verschillen (positief en negatief!), maar dat is dus voor volgende blog!

Ciao!

Wist je dat:
De groendienst doet hier goed zijn werk, misschien wel iets te goed. Wanneer de planten (of het gras) hier water krijgen, lijkt het wel alsof ze het waterkanon bovenhalen! De ultieme grap is dat op de wagen staat: "Water is leven, behandel het met zorg"...


zaterdag 19 oktober 2013

Peruaanse dagen

Hola Bélgica!

Hoe gaat het daar? Ik krijg zo weinig opmerkingen van jullie :( Onderaan elke blog kan je steeds een reactie plaatsen! ;)

Tijd om jullie eens wat meer te vertellen over mijn stage: wat doe ik, hoe doe ik het en waarom?
Wel: ik werk dus in PEBAL, een centrum waar mensen voor allerlei dingen terecht kunnen: er werken dokters, tandartsen, vroedvrouwen, er is een juridisch consultorium, er is een kleuterschooltje, er is een avondschool voor adolescenten en volwassenen en dan natuurlijk ook nog ons psychologisch consultorium.

PEBAL is gelegen in San Juan de Miraflores, op de rand van Pamplona Alta, een armere wijk gelegen op een berg, waar de huizen geen ramen of geen daken hebben.


De mensen die dus langskomen in PEBAL zijn de mensen die 'boven op den berg' wonen en het vaak minder goed gesteld hebben dan mensen die wonen waar ik woon. Deze mensen zijn dan ook altijd heel erg opgelucht als je hen zegt dat een consultatie bij ons gratis is.
In één van mijn eerste blogs heb ik geschreven dat er bitter weinig mensen kwamen en dat we vaak heel de dag gewoon zaten te niksen, wel daar is nu wel verandering in gekomen. Ik ga jullie nu iets vertellen dat eigenlijk geheim moest blijven, maar aangezien jullie toch geen spaans kunnen, of mijn stagebegeleiders nooit zullen zien, denk ik dat ik het jullie wel kan toevertrouwen. Gracia, de peruaanse stagaire, heeft een heel bekende papa die radioprogamma's en een televisieprogramma heeft. Hij is dokter en op zijn facebook heeft hij een bericht gepost waarin stond dat zijn dochter als psychologe in PEBAL werkt en mensen gratis op consultatie kunnen komen. Enkele duizenden mensen hebben dit gelezen en enkele honderden hebben dit ook nog eens gedeeld (zonder dat we hier toestemming voor hadden van onze stagebegeleiders of de unief, dus mondje toe he), sindsdien hebben we dus een overstroom aan patiënten!

Maar wat doe ik nu eigenlijk? Wel wanneer er iemand voor de eerste keer komt, doen we een soort van intakegesprek: ik stel mezelf voor, zeg dat ik uit België kom en dat mijn spaans nog zeker niet perfect is (hoewel het al wel superhard verbeterd is hoor!) en dat wanneer ze wat trager praten ik normaal gezien het merendeel wel begrijp. Soms moet ik zelf eens zoeken naar woorden en daarvoor hebben we dan een woordenboekje engels-spaans, spaans-engels. Daarna vullen we de gegevens van de persoon in en gaan we verder met het motief van de consultatie. Je merkt dan dat mensen bijna altijd eerst eens diep zuchten vooraleer ze van start gaan. Er is een hele verscheidenheid aan motieven: zo zijn er een aantal ouders (moeders vooral) die met hun kinderen komen voor gedragsproblemen, kinderen die gepest worden, kinderen die in hun bed plassen, kinderen die schrik hebben om te praten in de klas of kinderen die aangerand werden door familieleden. Verder komen er ook heel wat volwassenen (ook weeral voornamelijk vrouwen) die relatieproblemen hebben, die gescheiden zijn maar nog steeds in hetzelfde huis wonen, die depressief zijn, die niet weten hoe ze met hun kinderen moeten omgaan, die heel erg gestresseerd zijn en constant hoofdpijn hebben zonder medische redenen of die het zo zwaar hebben dat ze liever uit het leven willen stappen.
In de eerste sessie zien we dat we de mensen vooral goed begrijpen: we laten hen hun verhaal doen, hun emoties de vrije gang gaan en we vragen soms dingen om wat meer duidelijkheid te verkrijgen. Ook vragen we tegen het einde van de sessie hoe zij denken dat wij hen kunnen helpen, om op deze manier te weten te komen wat hun prioriteit is om aan te werken en hoe zij die verandering zien: hoe concreter het doel, hoe beter we te werk kunnen gaan. Daarna maken we een afspraak voor een volgende sessie.
Als er kinderen bijzijn, zien we meestal eerst de mama, om te weten te komen waarvoor ze naar ons komen en vervolgens zien we het kind. Naargelang de leeftijd praten we er even mee of spelen we een spelletje, waar we dan onder het spelen toch enkele vraagjes kunnen stellen.
De volgende sessies hangen heel erg van de problematiek af: bij sommigen wordt er enkel gepraat, bij anderen worden er tips gegeven over de opvoeding en bij kinderen worden er vaak kleine testjes gedaan en vervolgens wat gespeeld, voor kinderen is het belangrijk dat ook zij graag naar therapie blijven komen.

Verder hebben we ook nog talleres (een soort van workshops) in de lagere school en in het middelbaar. Binnenkort zullen we ook enkele talleres hebben in PEBAL zelf voor de avondschool. In de lagere school gingen de talleres over respect, emoties en tot slot gedachten en gevoelens. Dit was echt wel mijn ding: in een klasje van ongeveer 30 leerlingen van rond de 8 jaar "binnenvallen" en met hen kleine spelletjes doen over deze 3 thema's. Je moet weten dat iedereen (maar dan ook echt íédereen) hier in peru zwart of donkerbruin haar en bruine ogen heeft. Ik met mijn blond haar en Ewa met haar groene ogen vallen dus redelijk hard op en zijn een hele verschijning voor deze kinderen. De eerste keer was het een beetje een chaos en kwamen we buiten met barstende hoofdpijn. Voor de volgende sessie had ik dus besloten enkele regels op te stellen: luisteren als iemand anders praat, op je stoel blijven zitten en je hand opsteken als je iets wilt zeggen (deze regels bleken niet zo vanzelfsprekend te zijn trouwens, de leerkracht vroeg achteraf of we niet wilden zeggen dat deze regels ook gelden als het les was...) en als ze zich niet aan de regels hielden, moest er in het midden van de cirkel gedanst worden.
Vanaf de 2e sessie kwamen kinderen al naar ons toegerend om ons een knuffel te geven toen we de deur nog maar open deden, wat een verwelkoming he!






De talleres in het middelbaar gaan over eetstoornissen, depressie bij jongeren en angststoornissen en dit zijn eigenlijk gewoon powerpointpresentaties die we moeten geven aan 12-jarigen ongeveer. Veel saaier dus en ook wel een stukje moeilijker omdat je woorden moet gebruiken die je niet vaak gebruikt en dus eigenlijk van je blaadje moet aflezen, wat het ook voor de leerlingen veel saaier maakt... 
Binnenkort ook nog de talleres in PEBAL zelf, waar ik nog geen enkel idee over heb hoe dat zal verlopen... Afwachten dus maar!

Dan volg ik ook nog een vak op de universiteit dat Internado heet en dus eigenlijk stagebegeleiding is. Hiervoor moest ik vorige week samen met Ewa een presentatie geven, jawel helemaal in het spaans! Volgende week moet ik een casus voorstellen van op stage, ook helemaal in het spaans... Geen probleem als ik dat allemaal goed heb kunnen voorbereiden, hopelijk stellen ze dus niet al te veel vragen op het moment zelf!

Tot slot wil ik jullie nog vertellen dat het hier de 'maand van de aardbevingen' is. Mijn allereerste aardbeving was overdag: ik zat op mijn kamer, klaar om te vertrekken naar de unief, toen plots mijn ramen heel erg begonnen te kletteren! Ik heb van ons papa een fluitje meegekregen omdat ik had gelezen in de blog van enkele meisjes van vorig jaar dat zij een noodpakket moesten hebben met daarin een fluitje, een pillamp en een flesje water. Ik heb dus direct mijn fluitje gezocht en sindsdien heb ik dat altijd bij, ook al vinden de anderen dat hier heel erg grappig! 
Aardbevingen overdag vind ik al heel eng, maar 's nachts is dat toch nog wel wat enger: je ligt dan rustig te slapen en plots word je wakker van een hels lawaai: alsof het heel hard aan het donderen is, of er een zwaar geladen vrachtwagen door de straat rijdt. Geen van de twee is hier een mogelijkheid, dan beginnen ook nog eens de ramen en de deuren van de kasten heel erg te kletteren, dus weet je dat het een 'temblor' is. De eerste keer dat dit 's nachts gebeurde ben ik bang onder mijn dekens gekropen. Toen ik besefte dat dat niet de meest ideale oplossing is, was de temblor al voorbij. Vorige nacht was er een iets hevigere temblor en ik heb geen twee keer nagedacht, maar zo snel mogelijk uit mijn bed gesprongen, mijn kamer uitgelopen naar het dakterras met mijn jas en mijn handtas (waar mijn fluitje inzit!)!!! Maar ik was wel de enige die in haar pyjama op het dakterras stond! 

Ciao!

Wist je dat:
meisjes hier broeken dragen zónder broekzakken? Heel vreemd zicht! Ook leggings zijn hier heel populair om te dragen als broek! Toch wel wat cultuurverschil he :p

zaterdag 12 oktober 2013

Uit de hoogte

Hola Bélgica,

Hier ben ik weer en heel wat te vertellen. Dinsdag 8 oktober was het hier in Peru een feestdag, om hiervan ten volle te kunnen genieten hebben de 5 chicas ook maandag verlof gevraagd zodat we op lang weekend konden gaan, enkel Ewa is als brave stagaire toch gaan werken maandag en is dus niet meegeweest op weekend.
We hadden besloten om naar Huaraz (uitgesproken als Waras) te trekken. We hadden hierover gehoord dat het eigenlijk het beste was om daar zo snel mogelijk naartoe te gaan, want dat het vanaf eind september er veel slechter weer zou worden. We waren er nog nooit aan toegekomen en omdat het 8 uur reizen is, moest dit toch tijdens een lang weekend gebeuren. Uiteindelijk is het er dan toch nog van gekomen...
We hadden enkel onze busreis op voorhand vastgelegd (met de duurste bus, want alle anderen staan bekend als crash-bussen en dat blijkt niet uit de lucht gegrepen te zijn want maandag werd Ann-Sofie plots gebeld om te vragen of ze nog leefde: er was blijkbaar een bus van Lima - Huaraz gecrashed en 19 inzittenden waren overleden..., goed dus dat we toch maar de duurste bus hadden gekozen!) al de rest zouden we ter plekke wel vastleggen.
Huaraz is een stadje in de Cordillera Blanca (ofwel de witte bergen, omdat er sneeuw ligt) op zo'n 3050m hoogte. Er was ons gewaarschuwd voor Soroche (ofwel Hoogteziekte) en toen we na een lange rit 's morgens om 6u aankwamen voelden we ons toch allemaal wat slapjes, maarja kwam dit door de hoogte of door het weinige en slechte slapen op de bus? Uiteindelijk bleek enkel Ann-Sofie echt last te hebben van de hoogteziekte en heeft zij jammer genoeg niet zo veel aan het weekend gehad, behalve heel veel hoofdpijn, misselijkheid en pijn bij elke ademhaling.
Aangekomen bij onze hostal (Churup) bleek dat de eigenaars onze reservatie verkeerd hadden geïnterpreteerd en we daar dus niet zouden kunnen slapen. Al goed dat ze ook nog een tweede hostal hadden (Churup II) waar we dan 2 supermooie kamers kregen in plaats van een plekje in het dormitorium (we kregen wel de prijs van het dormitorium: 28 sol per nacht, ongeveer 7 euro).
De eerste dag besloten we - op aanraden van onze huisgenoten in casa marfil - naar ruïnes te gaan: de ruïnes van Chavín de Huántar. Het zou een busrit worden van 3 uur en niet zomaar een busrit! Stel je voor: een cammionnetje met 3 rijen zeteltjes achteraan die zigzaggend door de bergen zoeft, op een hoogte van 3000m en steeds hoger en hoger! Onderweg zijn we eventjes gestopt bij een meertje, om even een luchtje te scheppen voordat we aan het echte harde stuk begonnen: er was wel een weg, maar de weg was er ook vaak even tussenuit geglipt waardoor je onverharde stukken had of stukken weg met megaputten in waardoor het busje nog meer zigzaggend moest rijden om de diepste putten toch te kunnen vermijden. Mijn maag was toch niet zo tevreden!




Al goed hadden we wel vaak een adembenemend uitzicht!

Ook de allereerste lama gespot (het arme beestje was wel met de voorpoten vastgebonden zodat het niet zou gaan lopen...)

Na die helse tocht waren de ruïnes van Chavín toch een beetje een teleurstelling, ik vond het nog meevallen omdat ik zo'n dingen best wel interessant vind, maar de andere meisjes vonden het wat een verspilde dag...

De dag erop wisten we niet zo goed wat te doen, dus hebben we wat rondgewandeld in het stadje zelf en op zoek gegaan naar een reisbureautje dat ons kon helpen met iets te vinden voor onze laatste dag alweer. In de namiddag zijn we dan naar de plaatselijke sauna geweest. Zoals alles hier in Peru, moet je je er iets totaal anders bij voorstellen: dit waren grotten waar de temperatuur verschilde van 38° tot 58°, wij hebben een gulden middenweg genomen en gekozen voor de grot waar het 47° was (maar wel heel erg stonk, jammer genoeg).


De laatste dag moesten we vroeg opstaan: om 6u zouden ze ons komen ophalen om naar 3 laguna's te gaan. Dit wou ik heel graag doen, omdat wanneer je Huaraz intikt op google, je dan supermooie foto's krijgt van een helderblauwe laguna en dit moest ik toch wel in het echt gezien hebben! Het enige probleem: de eerste laguna ligt op zo'n 3850m hoogte en het uiteindelijke doel (laguna 69) ligt op zo'n 4400m en super veel verder om te wandelen! Het begin, dat nog redelijk vlak was, maar toch lichtjes stijgend, was al niet al te simpel om te wandelen, maar dit was niets vergeleken met het stuk dat nog zou komen. Het was een helse tocht en meermaals dachten we (Esra en ik) dat we het niet zouden halen, waarom we er aan begonnen waren en toch ook dat we niet mochten opgeven. En dat hebben we niet gedaan!!! Na een tocht van 4 uur wandelen (waarvan 2 uur bergop!!), heel vaak stoppen om naar adem te happen en elkaar bemoedigende woorden toe te spreken, hebben we het gehaald.Het bleek dan ook echt wel de moeite waard te zijn; een prachtig blauwe laguna, helemaal verlaten, omringd door besneeuwde bergtoppen : WAAUW!!!

Laguna Llanganuco vanuit de bus. 



Als een sprookje, nee?

Onderweg naar Laguna 69


Bijna...

Yes, we made it!

Laguna 69



De terugweg was minder zwaar dan de heenweg, maar onze benen waren ondertussen zo uitgeput dat ze zo hard trilden dat we bijna niet meer verder konden. We waren dan ook blij dat we uiteindelijk op de bus zijn geraakt!!
Het was een zware dag en als ik had geweten hoe ver en hoe hard het zou zijn, denk ik niet dat ik het had gedaan, blij dus dat ik dat niet op voorhand wist, want zo'n mooie plek kom je niet vaak tegen en ik vind dat die plek het verdient dat je er zoveel moeite voor moet doen!!!

Ciao!

Wist je dat:
De manier waarop je schoenen eruit zien blijkt hier nogal belangrijk te zijn; net daarom vind je hier om de paar straten schoenenpoetsers (net zoals je ziet in van die oude films). Het grappigste is dat ik vaak politieagenten in dienst zie die hun schoenen laten poetsen :D







donderdag 3 oktober 2013

¡Un blog especial!

Hola a tod@s,

Este blog va ser un blog especial, porque la gente que normalmente lee mi blog, no va a entender este blog (disculpa).

- Sorry voor de mensen die geen Spaans kunnen, maar ik werd gedwongen tot het schrijven van een spaanstalige blog, door mijn collega-psychologen en professoren... Het gaat over mijn eerste rit in een microbus, te vergelijken met de blog die ik reeds had geschreven: 'survival of the fittest'. Maar geen zorgen, er komt hier een lang weekend aan, wat wilt zeggen dat we weer een stapje in de wereld gaan zetten, richting Huaraz, dus het wordt al uitkijken naar de volgende blog! ;) -

Pero la gente que conosco ya acá en Perú quire también leer mi blog. Entonces, Adrián (un psicólogo de PEBAL -mi trabajo- )me ha preguntado de escribir sobre mi primera experiencia en un micro....
(Si escribo unos errores, por favor disculpame, mi español es mucho mejor ya pero todavía no perfecto.)

Entonces, mi primera experiencia en un micro:
Pienso que (creo que?) se fue mi primer o segundo día en Lima que las 6 chicas belgas tomaban el micro para ir a Miraflores. Una otra chica, de Alemania que vivía también en nuestra casa, nos ha acompañado a este viaje. Por empezar, teníamos que esperar al bus, aparece que estábamos esperando en cualquier parte de la calle, no hay un paradero de verdad, solamente teníamos que saludar con nuestros manos. No teníamos que esperar mucho tiempo: en una vez 10 buses llegaban, un señor estaba gritando palabras que no podíamos entender: "¡huaajaa baalaa chumaaj....!" Ahora sabemos que grita la ruta pero en este momento no sabíamos.
Teníamos que subir muy rápido, porque el conductor no quería esperar... Además, no había asientos libres, entonces el micro estaba lleno y ahora 7 'gringas' queirían entrar también. Yo tenía suerte con mi estatura(?)- en Bélgica estoy muy baja en comparación con otra gente -, las otras chicas belgas, que son más altas que yo tenían que doblarse. 
El viaje estaba como una atracción de la feria: ¡muy muy rápido y peligroso! Por fin, todas las chicas belgas tenían un asiento, pero ¿estaba mejor? ¡Nooooooooo! Nuestra rodillas estaban contra el asiento adelante, para unos minutos estaba okay, pero después 5 minutos: ¡que dolor! ¿Cómo puede la gente estar sentando?  No puedo creer que este es en todos los buses, pero de verdad... ¡sí es como eso! ¡Yo soy pequeña y mis rodillas me duelen cada vez!
Además, el trafico en Lima....¡woow! No podría imaginar esto, pero es muy muy peligroso. Los carros pueden hacer cualquier cosa que quieren. No pasa nada si un carro esta indicando que va a la derecha, de todas formas se va todo recto o otra vez que no esta indicando nada pero de todas maneras se va a la derecha, desde el carril izquierdo. También puede ser que solo hay 2 carriles, pero 3 carros.... Y siempre se tocan el claxón... SIEMPRE... ¡Increíble!
Lo mejor que puedes hacer: no mirar al trafico, porque si miras, piensas que ¡el bus va a chocar! Cada vez que estoy en el micro, no quiero mirar afuera, en Bélgica tenemos una expresión graciosa: 'si no puedes verla, no esta'...
También me parece que algunas veces puede ser peligroso en el micro: si el bus esta lleno, la gente puede robar más fácil... pero hasta ahora no ha pasado algo malo. 
Entonces, esto estaba mi primera experiencia en el micro... ¡Una experiencia inolvidable!

Eso no puedes encontrar en Bélgica tampoco...

Espero que a ustedes les gustaba leer mi blog y quizas voy a escribir un otro blog en español o puede ser que voy a escribir cada blog un pequeña porción en español... 
Hasta luego.

¿Sabes que?
Cada blog cierre con una cosa que es diferente en Bélgica. Entonces: en Bélgica puedes comprar una boleta para tomar el bus 10 veces. Cada vez que devaluas tu boleta, funciona por una hora. Por ejemplo: si tienes que tomar 2 buses siguientes, solo tienes que pagar una vez: desde devaluar tu boleta, este es válido por una hora.